Een rondreis van 3 weken door Bali

geplaatst in: Bali | 0

In oktober/november van 2019 ben ik afgereisd naar het mooie Bali, Lombok en de Gili eilanden. Ik had een twee weken durende groepsreis geboekt via Shoestring met nog een extra week verlenging. Uit mijn reisgegevens bleek dat ik een halve dag eerder dan de rest van de groep naar Sanur zou vliegen, eenmaal een dag van te voren kreeg ik te horen dat ik samen met een andere dame deze reis zou afleggen, genaamd Manon. Na een reis van zo’n 12 uur en een overstap in Jakarta waren we eindelijk aangekomen in Denpasar waar we opgehaald werden door onze reisleider, Agus. Een Indonesische man die erg enthousiast was, soms zelfs iets te enthousiast. Na een ritje van ongeveer een uur kwamen Manon en ik aan bij een prachtig verblijf in Sanur waar we de eerste drie dagen zouden verblijven.

Sanur

Sanur is een prachtige badplaats met veel toerisme. Gedurende deze dagen heb ik heerlijk aan het strand gelegen om bij te komen van mijn jetlag, heerlijk gegeten bij verschillende Indonesische restaurantjes en genoten van de mooie stranden.

Ulan Danu-tempel

De volgende dag begon onze reis richting het noorden van Bali, waar we op de weg er naar toe een aantal stops hebben gemaakt. Zo zijn we gestopt bij de Ulan Danu-tempel en hebben we een wandeling door de botanische tuinen bij Bedugul gemaakt. Rond het avondeten kwamen we aan in Lovina, waar de stranden bestaan uit zwart vulkanisch zand.

De volgende ochtend stonden we heel vroeg op, voor zonsopkomst om dolfijnen te gaan spotten. Eenmaal in een typisch Indonesisch bootje, wat wij helemaal niet kennen in Nederland, gingen we al varend richting de zonsopkomst en de dolfijnen. En wat hebben we een boel dolfijnen gezien! Echt een heleboel dolfijnen die allemaal in groepjes zwommen rond onze boot. Wat echt heel erg gaaf was om te zien.
Na de boottocht hebben we ontbeten en hadden we de dag voor onszelf, wat ik heerlijk vond.

Rijstvelden & vulkaan Batur

Op dag 6 lieten we Lovina achter ons en gingen we op weg naar Ubud. Onderweg zijn we gestopt bij de o zo Indonesische rijstvelden aan de voet van de Batur vulkaan. Na ons bezoek aan de rijstvelden hebben we nog een stop gemaakt bij de Tirta Empul. Dit is een waterbron waar Balinezen een zuiverend bad nemen en water voor ceremonies halen. Aan het begin van de avond kwamen we aan in Ubud.

Fietstocht omgeving Ubud

Dag 7 begonnen we sportief met een fietstocht door de omgeving van Ubud. We hebben langs de zijkanten van rijstvelden gefietst en door een bosrijke omgeving. Dit was zeker een fietstocht met aardig wat heuvels. Op een gegeven moment raakte ik wat achter, maar een reisgenootje was zo aardig om op mij te wachten, waarna we samen verder zijn gefietst. Onderweg hebben we ook nog een school bezocht waar de kinderen erg enthousiast waren om ons te zien. De klaslokalen zijn veel primitiever dan de onze hier in Nederland, maar ondanks dat krijgen de kinderen wel onderwijs. Eenmaal terug in het hotel hadden we de dag voor onszelf die we met een deel van de groep heerlijk door hebben gebracht op strandbedjes aan de kust.

Lombok

Vandaag was de dag dat we Bali achter ons lieten en met de boot naar Lombok zijn afgereisd. Gelukkig gingen we wel met de fast boat, er zijn ook langzamere boten maar dan ben je dus schijnbaar de hele dag onderweg, terwijl wij er zo’n twee uur over deden. Op Lombok verbleven we in het plaatsje Sengiggi waar de stranden echt adembenemend mooi zijn.

Op Lombok hebben we nog een wandeling door rijst- en tabaksvelden gemaakt waar een plaatselijke gids ons begeleide. Na de wandeling hebben we met de gehele groep geluncht bij een lokale familie, die ene heerlijk Indonesisch buffet hadden bereid voor ons.

Gili Eilanden

Na ons bezoek aan Lombok gingen we weer op een boot varen. Alleen dit keer gingen we naar één van de drie Gili Eilanden, genaamd Gili Air. Aangekomen op het eiland heb ik samen met twee andere reisgenootjes een fiets gehuurd en zijn we een rondje om het eiland gaan fietsen. Wat alleen niet echt lukte want je fietst voor het grootste deel over het strand, wat erg zwaar is. Dus we hebben het merendeels wandelend afgelegd, maar dat deed niets af aan het plezier dat we hadden.

De volgende dag gingen we met bootjes naar mooie snorkelplekken rondom het eiland. We bezochten uiteindelijk zo’n vier plekken waarbij je op een aantal plekken nog koraal kon zien. Daarnaast heb ik ook heel dicht bij een schildpad gezwommen, wat erg gaaf was.

Seminyak

Na drie dagen op Gili Air gingen we weer terug naar Bali, waar we onze laatste paar dagen in Kuta zouden verblijven. Hier heb ik met nog een reisgenootje nog een dagexcursie gemaakt naar Nusa Penida waarbij we de gehele dag een privéchauffeur hadden! We hebben verschillende plekken op het eiland bezocht waaronder een aantal beroemde toeristische hotspots. Ik was erg blij dat we dit gedaan hadden.

Groepsafscheid

Na zo’n 15 dagen met elkaar doorgebracht te hebben was het tijd om afscheid te nemen van de groep, want ik verbleef namelijk nog een weekje in Denpasar op Bali. In de laatste week ben ik verbleven in één hotel waarbij ik na een jaar Esther weer heb gezien! Die langs was gekomen voor een paar dagen ‘op haar weg naar huis’ vanuit Australië. We hebben samen veel ondernomen, zoals dagtripjes op een gehuurde scooter. Het enige minpuntje was dat tijdens onze scooterrit mijn telefoon uit Esther’s haar handen is gestolen. Uiteindelijk heb ik in Bali een andere goedkope tijdelijke telefoon gekocht om bereikbaar te zijn.

Nadat Esther mij had verlaten was ik maar voor één avondje alleen want de volgende dag zou Manon mij weer vergezellen! Zij was een van de deelnemers aan de groepsreis en toen ik hoorde dat zei ook een week langer zou blijven hadden we afgesproken om elkaar weer te ontmoeten. We hebben toen nog twee dagen samen doorgebracht waarbij we nog een keer naar Nusa Penida zijn afgereisd om op zoek te gaan naar mantarog’s, helaas hebben we er geen gezien, maar wel een hele leuke tijd gehad.

Reacties zijn gesloten.