Een rondreis van 3 weken door Bali

geplaatst in: Bali | 0

In oktober/november van 2019 ben ik afgereisd naar het mooie Bali, Lombok en de Gili eilanden. Ik had een twee weken durende groepsreis geboekt via Shoestring met nog een extra week verlenging. Uit mijn reisgegevens bleek dat ik een halve dag eerder dan de rest van de groep naar Sanur zou vliegen, eenmaal een dag van te voren kreeg ik te horen dat ik samen met een andere dame deze reis zou afleggen, genaamd Manon. Na een reis van zo’n 12 uur en een overstap in Jakarta waren we eindelijk aangekomen in Denpasar waar we opgehaald werden door onze reisleider, Agus. Een Indonesische man die erg enthousiast was, soms zelfs iets te enthousiast. Na een ritje van ongeveer een uur kwamen Manon en ik aan bij een prachtig verblijf in Sanur waar we de eerste drie dagen zouden verblijven.

Sanur

Sanur is een prachtige badplaats met veel toerisme. Gedurende deze dagen heb ik heerlijk aan het strand gelegen om bij te komen van mijn jetlag, heerlijk gegeten bij verschillende Indonesische restaurantjes en genoten van de mooie stranden.

Ulan Danu-tempel

De volgende dag begon onze reis richting het noorden van Bali, waar we op de weg er naar toe een aantal stops hebben gemaakt. Zo zijn we gestopt bij de Ulan Danu-tempel en hebben we een wandeling door de botanische tuinen bij Bedugul gemaakt. Rond het avondeten kwamen we aan in Lovina, waar de stranden bestaan uit zwart vulkanisch zand.

De volgende ochtend stonden we heel vroeg op, voor zonsopkomst om dolfijnen te gaan spotten. Eenmaal in een typisch Indonesisch bootje, wat wij helemaal niet kennen in Nederland, gingen we al varend richting de zonsopkomst en de dolfijnen. En wat hebben we een boel dolfijnen gezien! Echt een heleboel dolfijnen die allemaal in groepjes zwommen rond onze boot. Wat echt heel erg gaaf was om te zien.
Na de boottocht hebben we ontbeten en hadden we de dag voor onszelf, wat ik heerlijk vond.

Rijstvelden & vulkaan Batur

Op dag 6 lieten we Lovina achter ons en gingen we op weg naar Ubud. Onderweg zijn we gestopt bij de o zo Indonesische rijstvelden aan de voet van de Batur vulkaan. Na ons bezoek aan de rijstvelden hebben we nog een stop gemaakt bij de Tirta Empul. Dit is een waterbron waar Balinezen een zuiverend bad nemen en water voor ceremonies halen. Aan het begin van de avond kwamen we aan in Ubud.

Fietstocht omgeving Ubud

Dag 7 begonnen we sportief met een fietstocht door de omgeving van Ubud. We hebben langs de zijkanten van rijstvelden gefietst en door een bosrijke omgeving. Dit was zeker een fietstocht met aardig wat heuvels. Op een gegeven moment raakte ik wat achter, maar een reisgenootje was zo aardig om op mij te wachten, waarna we samen verder zijn gefietst. Onderweg hebben we ook nog een school bezocht waar de kinderen erg enthousiast waren om ons te zien. De klaslokalen zijn veel primitiever dan de onze hier in Nederland, maar ondanks dat krijgen de kinderen wel onderwijs. Eenmaal terug in het hotel hadden we de dag voor onszelf die we met een deel van de groep heerlijk door hebben gebracht op strandbedjes aan de kust.

Lombok

Vandaag was de dag dat we Bali achter ons lieten en met de boot naar Lombok zijn afgereisd. Gelukkig gingen we wel met de fast boat, er zijn ook langzamere boten maar dan ben je dus schijnbaar de hele dag onderweg, terwijl wij er zo’n twee uur over deden. Op Lombok verbleven we in het plaatsje Sengiggi waar de stranden echt adembenemend mooi zijn.

Op Lombok hebben we nog een wandeling door rijst- en tabaksvelden gemaakt waar een plaatselijke gids ons begeleide. Na de wandeling hebben we met de gehele groep geluncht bij een lokale familie, die ene heerlijk Indonesisch buffet hadden bereid voor ons.

Gili Eilanden

Na ons bezoek aan Lombok gingen we weer op een boot varen. Alleen dit keer gingen we naar één van de drie Gili Eilanden, genaamd Gili Air. Aangekomen op het eiland heb ik samen met twee andere reisgenootjes een fiets gehuurd en zijn we een rondje om het eiland gaan fietsen. Wat alleen niet echt lukte want je fietst voor het grootste deel over het strand, wat erg zwaar is. Dus we hebben het merendeels wandelend afgelegd, maar dat deed niets af aan het plezier dat we hadden.

De volgende dag gingen we met bootjes naar mooie snorkelplekken rondom het eiland. We bezochten uiteindelijk zo’n vier plekken waarbij je op een aantal plekken nog koraal kon zien. Daarnaast heb ik ook heel dicht bij een schildpad gezwommen, wat erg gaaf was.

Seminyak

Na drie dagen op Gili Air gingen we weer terug naar Bali, waar we onze laatste paar dagen in Kuta zouden verblijven. Hier heb ik met nog een reisgenootje nog een dagexcursie gemaakt naar Nusa Penida waarbij we de gehele dag een privéchauffeur hadden! We hebben verschillende plekken op het eiland bezocht waaronder een aantal beroemde toeristische hotspots. Ik was erg blij dat we dit gedaan hadden.

Groepsafscheid

Na zo’n 15 dagen met elkaar doorgebracht te hebben was het tijd om afscheid te nemen van de groep, want ik verbleef namelijk nog een weekje in Denpasar op Bali. In de laatste week ben ik verbleven in één hotel waarbij ik na een jaar Esther weer heb gezien! Die langs was gekomen voor een paar dagen ‘op haar weg naar huis’ vanuit Australië. We hebben samen veel ondernomen, zoals dagtripjes op een gehuurde scooter. Het enige minpuntje was dat tijdens onze scooterrit mijn telefoon uit Esther’s haar handen is gestolen. Uiteindelijk heb ik in Bali een andere goedkope tijdelijke telefoon gekocht om bereikbaar te zijn.

Nadat Esther mij had verlaten was ik maar voor één avondje alleen want de volgende dag zou Manon mij weer vergezellen! Zij was een van de deelnemers aan de groepsreis en toen ik hoorde dat zei ook een week langer zou blijven hadden we afgesproken om elkaar weer te ontmoeten. We hebben toen nog twee dagen samen doorgebracht waarbij we nog een keer naar Nusa Penida zijn afgereisd om op zoek te gaan naar mantarog’s, helaas hebben we er geen gezien, maar wel een hele leuke tijd gehad.

Schandalig, maar ik heb eindelijk mijn eerste video van Australië afgerond.

geplaatst in: Australië, Roadtrip | 0

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik terugkwam uit Australië, maar nu eindelijk heb ik mijn eerste video af! De eerste video is van mijn road trip langs de oostkust van Australië die ik samen met Sophie heb gemaakt. Met de video probeer ik een kijkje te geven in het leven dat ik heb gehad in de tijd dat ik in Australië verbleef. Veel kijkplezier!

 • Uitzicht over de grote vlaktes in Uluru Australië

Terugblik op een jaar reizen en werken in Australië

geplaatst in: Australië | 0

Januari 2019, inmiddels ben ik nu bijna weer zo’n twee maanden thuis en is het tijd om terug te kijken op mijn afgelopen jaar. In november 2017 vertrok ik, met toen nog geen idee voor hoe lang, naar Sydney, Australië. Nu inmiddels een jaar later, kijk ik terug op mijn ervaringen, reizen, vriendschappen en beslissingen.

Werken als au pair

Ik begon mijn avontuur in Sydney waar ik na zo’n twee weken al aan de slag kon als au pair bij een Australisch gezin. Hier heb ik uitgebreid over geblogd en jullie iedere week geprobeerd van op de hoogte te houden. Nu kijk ik terug op zes maanden die ik eigenlijk met tegenzin heb volbracht. Achteraf vond ik het werk helemaal niet leuk, waarbij ook een belangrijk deel te verwijten was aan mijn au pair familie. Ik werd niet geheel vriendelijk met open armen ontvangen door de twee kinderen waardoor ik me nooit helemaal heb thuis gevoeld. Daarnaast vond hun moeder mij achteraf helemaal niet geschikt als au pair, waardoor mijn zelfvertrouwen enorm is gedaald. Nu ik erop terugkijk denk ik, had ik maar eerder “ontslag” genomen en was ik maar eerder rond gaan reizen. Maar gelukkig heb ik er ook het een en ander van geleerd. Dat ik namelijk op dit moment niet met kinderen wil werken. Daarnaast leerde ik dat het heel erg moeilijk is om kinderen op te voeden en dat je hiervoor letterlijk en figuurlijk alles voor aan de kant zet en op dit moment ben ik daar nog helemaal niet klaar voor.

Tasmanië

Gelukkig kon ik na mijn au pair avontuur van zes maanden beginnen met reizen. Begin mei 2018 vertrok ik dan ook in mijn eendje naar Tasmanië, waar ik een 10 daagse rondreis heb gemaakt met een reisorganisatie die mij de mooiste plekjes van Tasmanië heeft laten zien. In een groep met alleen maar meiden hebben we geweldige dagen gehad. Tijdens deze reis heb ik geleerd dat ik als ik echt iets wil het ook kan bereiken. Dit door een berg te beklimmen waarvan ik dacht nooit de top te zullen bereiken! Maar uiteindelijk heb ik toch maar mooi bovenop die berg gestaan en genoten van mijn prestatie!

Road trip langs de oostkust

Na mijn Tasmanië avontuur ben ik naar Melbourne gevlogen waar ik een paar dagen later samen zou komen met Sophie. (Sophie is een vriendin die ik heb ontmoet tijdens mijn campingwerk in Frankrijk). Sophie en ik hadden besloten om samen een campervan te huren voor zes weken en om van Melbourne naar Cairns te rijden. Dit is ongeveer zo’n 3500 kilometer in totaal wat een aardige afstand is om binnen 6 weken af te leggen. Maar gelukkig ging ik dit avontuur niet in mijn eendje aan! Tijdens onze roadtrip van zes weken hebben we enorm veel mensen ontmoet en daarnaast ook vrienden voor het leven gemaakt! Ik denk dat het helpt dat je met zijn allen sochtends vroeg met je duffe hoofd ontbijt staat te maken hutje mutje naast elkaar en met allemaal vreemden om je heen in een tent slaapt ;). Dit schept een bijzondere band die voor het leven is, denk ik.
Tijdens ons oostkust avontuur hebben we genoten van de verschillende prachtige steden, doodsangsten uitgestaan door te verdwalen in de bossen, geslapen in the middle of nowhere tussen de Wallabees, gelachen om de vele donuts en familieboxen die we samen hebben gegeten, gezwommen in prachtige afgelegen meertjes en elkaar bijgestaan in naar de wc gaan in het holst van de nacht in een donker bos. Maar boven alles hebben we vooral genoten van het avontuur dat we samen hebben beleefd! Ik kijk er echt met geweldige herinneringen op terug en ben zo blij dat we dit samen hebben gedaan! Dit zal ik nooit van mijn leven meer vergeten.

Werken in Cairns

Onze road trip eindige in Cairns, waar ook helaas mijn bankrekening het einde in zicht zag. Hierdoor moest ik op zoek naar werk, dat ik uiteindelijk ook vond in een geweldig hostel in Cairns, genaamd Tropic Days. Ik had me tijdens mijn reis nog nergens zo thuis en welkom gevoeld! Ik werd met open armen ontvangen en werd lid van de Tropic Days familie. Al mijn lieve collega’s die ik daar heb mogen ontmoeten zijn vrienden voor het leven geworden en Tropic Days is echt een huis van thuis geworden. Samen schoonmaken, het beste voor de gasten overhebben, wekelijkse barbecues en pizza-avonden zorgen voor een hechte band met collega’s en gasten. Tijdens de drie maanden dat ik er gewerkt heb, heb ik daarnaast ook nog eens dagtripjes mogen maken op kosten van mijn werkgever! Deze tripjes waren echt geweldig waardoor ik kennis heb gemaakt met de onderwaterwereld in het Great Barrier Reef. Heb mogen ervaren hoe het is om een lokale toerist uit te hangen en geweldige mensen mogen ontmoeten die in het hostel verbleven! Daarnaast heb ik geleerd door in het hostel te werken dat het niet eng is om met mensen te praten die je niet kent. Het is juist interessant om iemand zijn verhaal te horen, waar hij is geweest en wat zijn plannen zijn. Dit inzicht heeft mij enorm geholpen met mijn zelfvertrouwen om af te stappen om onbekenden en een vraag te stellen.

10 daagse trip van Darwin naar Alice Springs

Na drie maanden gewerkt te hebben bij Tropic Days was het tijd om nog één laatste trip door Australië te maken voordat ik naar huis zou vliegen eind november. Een trip van Darwin naar Alice Springs, het middelste puntje van Australië in the middle of nowwhere. Wat een geweldige trip was dit! Tien dagen lang met een bus vele kilometers afgelegd waarbij we soms uren over wegen reden en geen menselijk leven of ander verkeer tegen kwamen. Deze trip heeft veel indruk op mij gemaakt en zal ik nooit vergeten.

 • 4wheeldrive waarmee we zes dagen van de trip in hebben gereden
 • Aan de overkant van de oudste pub in Australië een gestrande helikopter op het dak van een primatief huisje
 • Dorp in the middle of nowhere waar ze vaan aliëns hebben gezien
 • Florence Falls in Australië Kakadu National Park waarbij je kunt zwemmen
 • Krokodil die het water in gaat zwemmen in een van de wateren in Kakadu National Park
 • Muurtekeningen waarbij de Aboriginals kennis overbrachten op hun kinderen
 • Rode zandweg in Kakadu National Park Australië
 • Uitzicht over de grote vlaktes in Uluru Australië
 • Uitzicht over Uluru met in de verte Kata Tjuta
 • Uitzicht over Watarrka vanaf Kings Canyon in Australië
 • Uluru (Ayers Rock) tijdens de zonsondergang die roodgloeiend lijkt
 • Waterval in Nationaal Park Kakadu Australië
 • Welkomstbord van Kakadu National Park in het noorden van Australië
 • Zonsopkomst in Uluru in Australië

Mijn laatste grote trip in Australië van Darwin naar Alice Springs

geplaatst in: Australië, National Park, Roadtrip | 0

10 daagse trip van Darwin naar Alice Springs

Het is begin halverwege november en mijn reis door Australië zit er bijna op. Maar voordat ik naar huis ga, heb ik mogen genieten van een tien daagse trip van het noorden vanaf Darwin door het verwoestende rode centrum naar het middelpunt van Australië, Alice Springs. In mijn laatste twee weken heb ik een trip van Darwin naar Alice Springs met een (4wheeldrive) bus gemaakt. Met een afstand van zo’n 1500 kilometer. Deze afstand hebben we in 10 dagen gereden, waarbij we soms helemaal niemand anders tegenkwamen en alleen maar rood zand en bomen zagen.

De eerste drie dagen

Ik zal je vertellen hoe het allemaal begon. De eerste drie dagen heb ik door mogen brengen met mijn reisbegeleidster Cat, die enorm enthousiast vertelde over de natuur, de omgeving en de leefomstandigheden hier in het hete noorden. Want het was gemiddeld zo’n 40 graden! De eerste drie dagen hebben we Kakadu National Park bezocht. Waar we kennismaakten met de Aboriginal cultuur, krokodillen hebben gespot, Aboriginal rotsschilderingen hebben bekeken en zwommen in meertjes bij watervallen. Daarnaast ook veel dieren hebben gezien waaronder voornamelijk vogels en vele wandeltochten hebben gemaakt. S’nachts sliepen we in tenten voor twee personen waarbij we op moesten passen voor spinnen en andere kleine diertjes. Maar gelukkig heb ik er hier niet heel veel van gezien!

Rustdag in Darwin

De vierde dag was een rustdag die ik doorbracht in Darwin met nog drie andere reizigers van de groep. Deze dag hebben we wat boodschappen gedaan, hebben we tunnels bezocht die in de tweede wereldoorlog werden gebruikt als opslag voor benzine en hebben we een flinke wandeling door Darwin gemaakt.

De lange weg naar Alice Springs

De volgende ochtend werden we weer vroeg opgepikt door onze nieuwe reisbegeleider die ons naar Alice Springs zou brengen. Deze drie dagen waren lange dagen waarbij we vele uren in de bus hebben gezeten. Gelukkig maakten we om het uur wel een stop zodat we onze benen konden strekken. Daarnaast genoot ik van uit het raam kijken naar het veranderende landschap om me heen.

Tijdens deze dagen hebben we weer een aantal wandelingen gemaakt, de oudste pub van Australië bezocht, een plaats bezocht die bekend staat om zijn aliënverhalen en heel, heel, heel erg veel water gedronken. Namelijk wel zo’n 6 liter water per dag! Zoveel liter water moet je per dag drinken om ervoor te zorgen dat je bij 40 graden niet uitdroogt.

De laatste dag arriveerden we in Alice Springs, waar we na drie nachten in een tent te hebben geslapen in een echt bed in een hostel mochten liggen. Wat een heerlijke luxe was!

Uluru (Ayers Rock)

De volgende ochtend begon ik aan de drie laatste dagen van mijn trip waar ik ontzettend naar had uitgekeken. Want nu gingen we eindelijk naar Uluru! Waar we reusachtige rotsformaties te zien kregen in het midden van een woestijn waar geen heuvels en bergen te bekennen zijn.

In deze drie dagen hebben we Ayers Rock bezocht, zijn we eromheen gelopen en hebben we kennis gemaakt met belangrijke religieuze plaatsen voor de Aboriginals omtrent Ayers Rock. Daarnaast hebben we nog een andere rotsformatie bezocht, namelijk Kata Tjuta. En hebben we zo’n drie uur durende wandeling gemaakt door Watarrka National Park. Waar bijzondere rotsformaties te zien waren, een waterval te bezichtigen was en ademloze uitzichten te bewonderen waren.

Aan het einde van de trip werd ik afgezet bij het hostel waar ik had geboekt. Maar in de avond hadden we nog met de hele groep afgesproken om de trip af te sluiten met een etentje, wat erg gezellig was.

De volgende dag moest ik weer vroeg op omdat ik, voor nu, de laatste plaats in Australië ging bezoeken voordat ik naar huis zou vliegen. Ik vloog van Alice Springs naar Perth, waar ik de laatste dagen van mijn reis door Australië doorbracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *